推薦同學:鄭翕珊 ( S.6A)
推介書目:《越軌少年成長路》
作者:呂宇俊著
推薦形式:角色扮演
 



鄭翕珊:


係一間學校既校員室門口,有一個同學,佢叫做迪仔,佢好心急咁走到教員室門口,要求立即見呂SIR,??呂SIR落堂,氣都未喘過來就要見迪仔,當迪仔見到呂SIR……

迪仔(陸雅昌飾): 呂SIR,你可唔可以車我去地鐵站呀?
呂SIR(李子健飾): 迪仔,咩事呀?你當我係司機呀?
迪仔(陸雅昌飾): 唔係呀,我真係有好緊要既事架,唔該你車我一次咁多啦!
呂SIR(李子健飾): 你講畀我聽咩事先,睇下你值唔值得我幫。
迪仔(陸雅昌飾): 唉~~ 咁你同我去學校門口啦!(指住校門) 睇唔睇到?班人呀?
呂SIR(李子健飾): 嗯,點解有咁大班人既?
迪仔(陸雅昌飾): 佢地係尋仇架!
呂SIR(李子健飾): 點解呀?
迪仔(陸雅昌飾): 你應承我要保守秘密架喎~~
呂SIR(李子健飾): 你第一日識呂SIR咩?
迪仔(陸雅昌飾):

我既幫會同佢地既幫會尋晚?K房度大打出手,我?陣著緊校服,所以佢地咪認得我囉,今日咪?學校搵我囉~~
呂SIR(李子健飾): 幫會?你入左黑社會呀?
迪仔(陸雅昌飾): 嗯,係呀!
呂SIR(李子健飾): 好啦!我車你走啦!
鄭翕珊: 係車上,迪仔將整個身都趴係椅上。
呂SIR(李子健飾): 趴低?啦,唔好畀人見到呀!
迪仔(陸雅昌飾): 哦~~
呂SIR(李子健飾): 得啦!離開?門口,佢地睇唔到你架啦!
迪仔(陸雅昌飾): 阿SIR,你架『車』好靚喎,我都係第一次坐私家『車』咋!
呂SIR(李子健飾): 你屋企人知唔知你入?黑社會架?
迪仔(陸雅昌飾):


車~~ 我屋企邊有人呀?我老逗成日出去滾,我成年都冇見過佢啦,我阿媽一日做到黑,都係賺?雞碎咁多錢,又要交租又要食飯,所以每日都係畀10蚊我咋,我做乜都係呢10蚊。
呂SIR(李子健飾): 下?早、午、晚三餐、交通都係用呢10蚊?
迪仔(陸雅昌飾):

係呀!要?呢條屋村度生存落去,只有兩條路行,一係就係你蝦人,一係就畀人蝦,而且加入幫會,我就會有好多錢,做任何我想做既?。
鄭翕珊:










所以迪仔就加入黑社會,為?尋求保護,為?可以享受不勞而獲既生活。各位同學,如果你係迪仔,你會唔會好似佢咁,因為唔想畀人蝦而加入黑社會呢?因為冇錢而加入黑社會?迪仔既結局話畀我地知加入黑社會係一條不歸路。

《越軌少年成長路》係一本由呂宇俊根據真人真事,從多角度去分析既通識教育圖書,內容有?係正面既,有?係負面既,相信大家都可以從中得到一?啟示。

「還有人愛我嗎?」一個中三懷孕、一個黑社會、一個高買成癮、一個戀上老師……四段不同經歷,四個學生真情演繹。

有興趣既同學,可以上六樓圖書館借閱《越軌少年成長路》,多謝各位!